Таумацин
Таумацин, извлечен от растението катемфе (Thaumatococcus daniellii), е естествен подсладител, известен със своята интензивна сладост, приблизително 2000 до 3000 пъти по-сладък от захарта. Широко използван в храните и напитките, той е ценен заради естествения си произход и мощност. Неговата термична стабилност и нисък гликемичен индекс го правят предпочитан за беззахарни, нискокалорични и подходящи за диабетици продукти. Освен сладост, Таумацин подобрява вкусовете и действа като естествен консервант. Въпреки че е общо безопасен, се препоръчва спазването на препоръчителните дози. Многообразието и безопасността на Таумацин го правят популярен избор за подобряване на вкусовите профили и удължаване на срока на годност в различни приложения за храни и напитки.
EC номер: 258-822-2
Молекулна формула: C19H29N3O3S
CAS номер: 53850-34-3